Roheline Võti

Rahvusvaheline turismiettevõtete ökomärgis – Roheline Võti (Green Key) kannab endas säästva turismi ideed ja on mõeldud omistamiseks turismiettevõttele.

Rohelise Võtmega tunnustatakse majutusettevõtete keskkonnasõbralikku tegevust ja propageeritakse säästva majandamise põhimõtteid. Märgise abil saab majutusettevõte näidata, et ühendades kvaliteedi, mugavuse ja keskkonnasõbraliku tegutsemisviisi, saavutatakse parem lõpptulemus nii külaliste kui ka ümbritseva keskkonna seisukohast. Roheline Võti sai alguse 1994. aastal Taanist. Tänaseks on märgisega liitunud üle 5000 turismiettevõtte rohkem kui 60 riigis üle maailma. Rohelise Võtme rahvusvaheliseks koordinaatoriks on FEE (Foundation for Environmental Education) ja Eestis EASi turismiarenduskeskus.

 

Üks mitmetest Rohelise Võtme puhul jälgitavatest nõuetest on puhastusnõuded. Puhastusainete valikul on Rohelise Võtme ökomärgist omaval ettevõttel
KOHUSTUSLIK:
1. 90% kõigist igapäevastest keemilistest puhastustoodetest on rahvusvaheliselt või riiklikult tunnustatud ökomärgisega. Vt. ESTKO  ökomärgisega tooted siit.

2. Keemilised desinfitseerimisained ehk biotsiidid on riiklikes ametiasutustes heakskiidetud. AS ESTKO biotsiididel  on kas biotsiidimääruse kohaselt antud luba või biotsiidiseaduse kohaselt antud registreerimistunnistus.

SOOVITUSLIK:
1. Ettevõte kasutab ökomärgisega nõudepesuvahendeid.
2. Igapäevasel koristusel kasutatakse kontsentreeritud keemilisi puhastusvahendeid ning neid lahjendatakse kohapeal.
3. Vähemalt 75% seebist, dušigeelist ja šampoonist on ökomärgisega.
4. Kasutatavad pesu- ja puhastusained ei sisalda lõhnaaineid.